понеделник, 2 юни 2014 г.

Бразилската икономика се разшири с 0,2% през първото тримесечие

Бизнес инвестициите спаднаха с 2,1% за периода, отчитайки най-силното си свиване в последните две години

Икономиката на Бразилия се е разширила със скромните 0,2 на сто в периода януари-март, показаха последните данни на на Бразилския институт по география и статистика (BIGS).
Институтът също така ревизира надолу растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през последното тримесечие на 2013 г. до 0,4%, предава WBP Online.
Данните за забавянето на икономическата експанзия бяха представени точно преди началото на Световното първенство по футбол. Бразилия се надява, че очакваните 600 000 чуждестранни туристи ще спомогнат за възраждането на растежа.


Евентуалният тласък вследствие на Световното първенство също така трябва да помогне на президента Дилма Русеф, която се надява да получи подкрепата на народа по време на изборите през октомври. Правителството инвестира много публични средства в проекти, свързани с шампионата, но високата инфлация и слабият инвеститорски интерес доведоха до по-нисък от прогнозираното положителен ефект за икономиката.
Бизнес инвестициите спаднаха с 2,1% през първото тримесечие на 2014 г., отчитайки най-силното си свиване в последните две години.
Същевременно правителството на Русеф е изправено пред силни протести заради огромния размер на парите, инвестирани в Световното първенство. Хората също така са недоволни от повишаващите се цени и широко разпространената корупция в страната.
В усилията си да задържи покачващите се цени Бразилската централна банка запази основния си лихвен процент при 11% през миналата седмица.
Отделно от проблемите около Световното, бразилският земеделски сектор, и в частност производството на кафе, бе засегнато от най-голямата суша от много години насам. Бразилия е световен лидер в производството на кафе, заемайки около една трета от световното производство.
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Няма коментари:

Публикуване на коментар