четвъртък, 5 юни 2014 г.

Графика на деня: Пирова победа на Драги при ниските лихви

Реалната цена на заемите в еврозоната отбелязва ръст в последните две години заради липсата на инфлация

Представената от неправителствената организация Съвет по външните отношения (Council on Foreign Relations – CFR) графика онагледява защо толкова много хора подтикват президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги да намали лихвените проценти и да предприеме допълнителни мерки за стимулиране на европейската икономика.
Графика: Quartz, по данни на FactSet
Синята линия показва средната номинална ставка, на която частният нефинансов сектор в еврозоната може да се кредитира. Когато Драги обеща, че ще направи "каквото е необходимо", за да защити европейския паричен съюз, той успя да стабилизира тези номинални лихвени проценти. Или поне така се смяташе.
Лилавата линия – реалната ставка на лихвите, отразяваща разликата между номиналната ставка и нивото на инфлация на годишна база, показва какво наистина се случва след стриктната монетарна политика на ЕЦБ. За жалост на Драги, заради липсата на инфлация, реалната цена на кредитите за частния сектор расте значително.
Евтините пари стимулират икономическата експанзия. Без тях компаниите са твърде мудни, за да растат стабилно. Това помага да се обясни анемичния растеж на Стария континент и високата безработица, която, съчетана с инфлацията, оказва натиск върху Драги да преосмисли приоритетите на ЕЦБ.
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Андрей Любенов

Няма коментари:

Публикуване на коментар