събота, 7 юни 2014 г.


Професия спекулант – един нормален работен ден



Мнозина вероятно си мислят, че да си спекулант на БФБ-София означава да имаш много свободно време. Много от спекулантите обаче гледат на инвестирането като работа на пълен работен ден.
Репортер на Investor.bg прекара един ден с един от най-големите и активни спекуланти сред физическите лица.

Работният ден започва в 8:00 сутринта със събиране на информация и концентрация преди близо 4-часовото активно следене на борсовата търговия.
Времето до 9:00 ч. се уплътнява с прочит на основните информационни източници в интерент за свежа информация от вчерашния ден, новинарски сайтове, специализирани форуми като този на Investor.bg, сайтовете на институциите БФБ-София и Комисията за финансов надзор.
В 9:00 БФБ-София отваря за въвеждане на оферти, до началото на търговията остават 30 минути. Благодарение на системата за интернет въвеждане на поръчки COBOS всичко става доста по-бързо отпреди няколко години.

Прилагат се различни стратегии към предвидените десетки оферти за въвеждане. При интерес към по-неликвидните компании, които по една или друга причина са във фокуса на спекуланта, е възможно да се действа и по следния начин: ако по въпросната позиция не е имало сделки в продължение на 20 дни могат да се въвеждат оферти и над ценовото ограничение, с което се цели заявяване на най-висока оферта купува и сключване на исканата сделка. Естествено се прави и преценката коя е цената, която си заслужава да бъде платена за тази компания. Идеята на спекуланта е да „надцака“ останалите играчи на пазара, ако евентуално някой от тях също прояви интерес към позицията или се появят дълго чаканите продавачи. Тези „надскачащи“ ограничението оферти са с валидност един ден за разлика от офертите „валидни до отмяна”, които важат 14 работни дни. При все по-нарастващата конкуренция на БФБ-София спекулантът обмисля все по-внимателно следващия си ход, така че да постигне гонените цели.
По други позиции пък се въвеждат оферти в дълбочина – много по-ниски от текущите пазарни нива. Обикновено се поставят на нива, по-ниски с 10-20% от сключваните в момента сделки. Тук целта е да се „хване“ някое „изсипване“ до изгодни ценови равнища или заставане на пътя на някоя сделка при ниски цени, покрай която и конкретният спекулант купува част от акциите. Често веднага след „изсипването“ цената се връща на старите си нива в рамките на няколко дни и е възможно да се реализира 10-20% доход.
Естествено голяма част от офертите се въвеждат и на близки до текущите нива, при които има най-голям шанс за сключване на сделка, тъй като спекулантът е решил, че трябва да има в портфейла си тези акции. 
Спекулантът задължително преглежда и всички оферти, които са въвеждани в последните няколко дни. Преценява дали трябва да останат, или да бъдат премахнати.

В 9:30 търговията започва и на екрана в реално време се нижат средно по 8 сделки в минута или над 1600 за три часа и половина активна търговия. За професионалния спекулант е важно да наблюдава цялата динамика не само на сделките, но и на въвежданите оферти купува и продава, да се запознава с новините в сайта на борсата и с тези на другите информационни канали.  

Постоянно се следи и за излизането на нови отчети за резултатите на търгуваните компании, откъдето може да изскочи информация, която да повлияе върху цената на акциите.
Всички отчети, по-интересни новини и коментари се записват. 
Краят на борсовата сесия не означава и край на „работния ден“ на спекуланта. След кратка почивка той отново посвещава времето си на грижа за направените и бъдещите борсови инвестиции. Отчетите и новините минават детайлен преглед, въвеждат се промени в таблицата с поръчките, преглеждат се последните новини. Отделя се време за оптимизиране на инвестиционната стратегия.

На следващия ден процесът се повтаря.
Така професионалният инвеститор в борсови активи ангажира по-голямата част от деня си – в усилие да добави в портфейла си онези компании, които според него ще му донесат най-висока доходност, но също и да ги запази. Защото нерядко се случва и да се излезе от дадена позиция, която се движи във възходяща посока, вместо да се изчака развитието на пълния й потенциал и съответно – постигането на по-голяма възвръщаемост.
Разбира се, има и инвеститори с пасивна стратегия (т. нар. buy and hold - “купи и дръж”). Тя изисква значително по-малко време, но спекулантите, активно търсещи печалба чрез много оферти, освен че имат голяма роля за повишаване на ликвидността и атрактивността на борсовата търговия, разполагат и с възможност за по-агресивно прибиране на печалби и по-висока доходност. Възможни са и загуби. И в двата случая. Рискът остава да прецени сам за себе си всеки отделен играч.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар