четвъртък, 12 юни 2014 г.

Поръчките на основни машини в Япония се свиха с 9,1% през април

Силният спад дойде след покачването на данъка върху продажбите в Страната на изгряващото слънце

Поръчките на основни машини в Япония намаляха с по-лек от прогнозираното темп през април, непосредствено след покачването на данъка върху продажбите.
Машинните поръчки, с изключение на поръчките на кораби и комунални стоки, се свиха с 9,1% на месечна база през април според последните правителствени данни, цитирани от WBP Online. Месец по-рано, през март бе отчетено разширение от 19,1%. Анализаторите прогнозираха спад от 11,5% за четвъртия месец на годината.
Според прогнозите на кабинета основните поръчки на машини ще нараснат само с 0,4% в тримесечието до юни, което е рязък спад от увеличението от 4,2% в трите месеца до края на март.
Последните данни добавиха нова порция доказателства, че икономиката е изправена пред временен спад в производството, след като правителството повдигна данъка върху потреблението от 5% до 8 на сто от 1 април.
В сряда Министерството на финансите на Япония разкри и неочакван рязък спад в производствените нива през второто тримесечие. Бизнес измерителят BSI се свлече до -13,9 пункта през тримесечието до края на юни от 12,5 пункта през предходните три месеца. Всяко ниво над нулата означава, че оптимистите са повече от песимистите.
Анализаторите бяха далеч по-оптимистични в прогнозите си, очаквайки измерителят да отчете ниво от 14,1 пункта.
Гледайки напред обаче бизнесът очаква повишения през третото тримесечие. Прогнозите са за ниво от 16 пункта в периода юли-септември и за 13,9 пункта за месеците от октомври до декември.
Същевременно много икономисти предвиждат, че Японската централна банка ще разхлаби допълнително и без това гъвкавата си монетарна политика до края на годината. В момента банката инжектира 60 до 70 трлн йени годишно в паричната система, опитвайки да ускори инфлацията до целевото ниво от 2 на сто.
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Няма коментари:

Публикуване на коментар