понеделник, 9 юни 2014 г.

Руският бизнес изолира долара от международните си договори

Ходът подчертава опитите на Москва да завие изцяло в посока Азия след разрива в отношенията със Запада

Руските компании се готвят да преминат на договори в йени и други азиатски валути на фона на страховете, че западните санкции могат да замразят достъпа им до пазара на щатски долари.
"През последните няколко седмици е налице значителен интерес към пазара от големи руски корпорации, които искат да започнат да използват различни продукти в йени и други азиатски валути и да създадат сметки в азиатски банки", посочи пред Financial Times Павел Теплухин, ръководител на Deutsche Bank в Русия.
По думите на Андрей Костин, изпълнителен директор на държавна банка VTB разширяването на използването на недоларови валути е била една от "основните задачи" на кредитора.


"Като се има предвид степента на нашата двустранната търговия с Китай, развиването на използването на сметки в рубли и юани е приоритет в дневния ред, и така ние работим върху него в момента", посочи Костин по време на брифинг с президента на Русия Владимир Путин. "От май ние работим по тази дейност", допълни той.
Ходът по откриване на сметки за търговия с юани, хонконгски долари или сингапурски долари подчертава опитите на Русия да завие изцяло в посока Азия на фона на напрегнатите отношения с Европа. Руските компании се стремят да намалят зависимостта си от западните финансови пазари, докато американските и европейските банки драстично забавят дейността си по кредитиране в Русия след анексирането на Крим през март.
"Няма нищо лошо в това Русия да се опитва да намали зависимостта си от долара, всъщност това е напълно разумно нещо", посочи от своя страна ръководителят на друга голяма европейска банка в Русия. Той добави, че голямата доларова експозиция на Русия подлага пазара на още по-голяма нестабилност във времената на криза. "Няма причина, поради която трябва сделките с Япония да се извършват в долари", допълни той.
По думите на главния изпълнителен директор на "Газпром нефт" Александър Дюков неговата компания е направила първите стъпки към използване на други валути в случай на разширение на санкциите срещу Москва. Руският енергиен гигант получава 70 на сто от приходите си от износ в щатски долари.
"Ако нещо се случи, ние сме готови да преминем към други валути, например към китайския юан и хонконгския долар", каза той.
"Изглежда, че това не е просто намигване. Това е тенденция", отбеляза още Павел Теплухин. Той добави, че руските компании са могли да хеджират риска от по-нататъшни санкции на САЩ чрез корекция на договорите си, "която да им позволи да променят валутата, ако е необходимо".
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Няма коментари:

Публикуване на коментар