петък, 30 май 2014 г.

Йената поскъпна след публикуваните силни икономически данни от Япония

Еврото остава слабо и е на път да запише месечна загуба срещу кошница от десетте основни валути

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Йената спечели позиции, след като доклад на правителството показа, че инфлацията в страната през април се е ускорила до най-високото си ниво от повече от 2 десетилетия насам. Данните понижиха значително спекулациите, че Японската централна банка ще увеличи стимулите за икономиката. В същото време еврото остава слабо и е на път да запише месечна загуба срещу кошница от десетте основни валути, на фона на очакванията, че ЕЦБ ще разхлаби паричната си политика през следващата седмица.
Японската йената печели позиции спрямо щатския долар за трети пореден ден на фона на силните икономически новини от Страната на изгряващото слънце. Потребителските цени, с изключение на прясната храна, са се увеличили с 3,2% през април, спрямо година по-рано, което е значително по-високо от отчетеното през март увеличение от 1,6% на годишна база. Прогнозите на анализаторите бяха за ръст на показателя с 3,1%. Инфлацията се ускори, след като правителството увеличи данъците за продажби на 8% от 5%, а промяната влезе в сила от 1 април.
Високото ниво на инфлацията в Япония предизвика спекулации, че Японската централна банка няма да разхлаби допълнително паричната си политика на следващата среща, решението, от която ще бъде обявено на 13 юни. Банката се въздържа от действие на последната си среща и очакванията бяха, че на тази през следващия месец, действия ще бъдат предприети.
Друга причина за печалбите на йената спрямо долара, е продължаващото сериозно понижение на доходността на 10-годишните ДЦК на САЩ. Ценните книги достигнаха доходност от 2,40%, което е най-ниското ниво от една година насам.
По този начин интересът към американските облигации от страна на японски инвеститори намалява, тъй като ценните книги със същия матуритет в Страна на изгряващото слънце са с доходност от 1.86%. Намалена разлика между доходностите пренасочва активите на инвеститорите от Япония към техния местен пазар и това намалява търсенето на деноминиран в долари щатски дълг.
Една от най-слабо представящите се валути на развитите икономики през този месец е еврото. Единната валута е на път да запише загуба от 1,3% през май спрямо кошница от десет основни валути. Това ще бъде най-голямото месечно понижение за еврото от март 2013 г. насам.
Обезценяването на единната валута се дължи на изказванията на президента на ЕЦБ Марио Драги, които изяви пълната готовност на институцията да разхлаби паричната политика на срещата на банката, която ще се проведе на 5 юни.
Едно евро се разменя днес срещу 1,3610 долара, на фона изключително ниска волатилност. GBP/USD се търгува около 1,6742, възстановявайки записаните в сряда загуби. В същото време един долар се разменя за 101,60 йени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар