понеделник, 26 май 2014 г.

Курода: Липсата на структурни реформи е големият проблем на Япония

Превръщането на думите в действия е от ключово значение, посочи гуверньорът на Японската централна банка

Постигането на по-дългосрочен позитивен резултат за японската икономика минава през реализирането на по-дълбоки структурни промени, които излизат далеч извън рамките на монетарната политика. Това заяви в интервю пред The Wall Street Journal гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода.
Банкерът прогнозира, че Страната на изгряващото слънце в крайна сметка ще постигне победа в тежката си битка с дефлацията, която отдавна подкопава икономическата активност в третата най-голяма икономика в света. Въпреки това той изрази опасения относно темповете, с които правителството намалява бюрокрацията и насърчава предприятията да инвестират повече.
"Превръщането на думите в действия е от ключово значение", посочи Курода. "Основната работа трябва да се свърши от страна както на правителството, така и на частния сектор", допълни той.
Последните коментари на Курода са съществен завой от силната подкрепа, която централният банкер оказа на премиера Шиндзо Абе преди година, когато бе проектирана настоящата агресивна парична политика на Япония. В резултат на мащабните действия за стимулиране, включително покупките на трилиони йени под формата на държавни облигации и други активи, японската икономика реализира най-дългата серия на растеж на брутния вътрешен продукт и инфлацията от почти 4 години.
По думите му ако кабинетът не действа по-решително, "процентът на реалния растеж може да е разочароващ". "Структурните реформи са една безкрайна тема за администрацията на Абе... Това не е добре за икономиката, не е добре и за обществото", отбеляза централният банкер.
Гуверньорът на ЯЦБ отбеляза и загрижеността си, че едно трайно покачване на стойността на йената може да подкопае постигнатото досега. За разлика от предшествениците му, които традиционно избягваха да обсъждат публично валутните курсове, Курода посочи, че инвеститорите не трябва да очакват йената да се увеличи допълнително въпреки близостта с най-високите си месечни нива.
"Не мисля, че е разумно да се очаква йената да поскъпне спрямо долара", отбеляза той.
По статията работи: Димитър Вучев

Няма коментари:

Публикуване на коментар