петък, 11 юли 2014 г.

Как да изтъргуваме страхът на пазара

Повечето инвеститори и трейдъри търсят пазарни дъна, така че да могат да бъдат първите, които купуват, но това е и тяхното падение, тъй като повечето влизат твърде рано, пише Брандън Уендъл от Online Trading Academy.

Много хора ме обвиняват, че съм твърде мечешки настроен докато търгувам и анализирам пазарите. Макар, че това може и да е вярно, аз също осъзнавам, че пазарите и ценните книжа се движат по-бързо при спад, дължащо се на фактора страх. Страхът е доминираща емоция в инвестирането и търговията, и е причината за мечите движения. Този страх може да идва от страха от излизане от печеливша позиция твърде късно, или страха от задържане на губеща позиция,докато пазарите се обръщат бързо срещу вас. Ние не трябва да бъдем обхванати от този страх. В действителност, ние можем да се възползваме от него.


Харесва ми да идентифицирам модели, с цел да търгувам с по-голяма вероятност за успех. Теорията е, че ако можете да разпознаете модела достатъчно рано и да влезете преди масите, можете да се възползвате от предвидимите действия на масовите инвеститори, докато те преследват въпросния модел. Трябва да влезете по-рано, но също така и да излезете по-рано. Това е свързано с уменията. Нека да разгледаме един от любимите ми модели и как правилно да го търгуваме.


Аз научих страхотен модел от Майк Макмеън, който той нарича "пионерски модел." Пионерския модел се основава на човешката психология. Повечето инвеститори и трейдъри са били обучавани да купуват ниско и да продават високо. Това ги кара да търсят дъната на пазарите, така че да могат да бъдат първите, които купуват. Също така това е и слабото им място, тъй като повечето влизат твърде рано. Това са пионерите, които купуват при първия знак на всеки натиск от изкупуване. Те искат да бъдат първи и да купят на дъното. Те се заклещват с високи цени, докато шортовете приключват затваряйки техните позиции, и общият тренд се възобновява без реална промяна в настроенията. Обикновено, движението, което предхожда пионерите ще се дублира, когато тренда продължи, с изключение на случая, когато голямо търсене стои на пътя му.


Разликата в ценовото действие, когато реалното дъно е постигнато, обикновено е в увеличението на натиска от купуване, доказано от големия обем и по опашките на дъното на свещите. Всичко това обикновено се появява на ниво от предишно търсене на по-голям времева рамка.

Следете за признаците на фалшивото дъно, и не се хващайте да търгувате с начинаещите пионери!

Няма коментари:

Публикуване на коментар