четвъртък, 10 юли 2014 г.

Пристрастени ли сте към трейдинга

В тази статия, персоналът на FXTM разглежда опасността от пристрастяване към валутната търговия и как тя може да бъде рецепта за финансова катастрофа. 

Както всички опитни валутни търговци ще ви кажат, поддържането на дисциплина, когато търгувате, е един от ключовете към успеха. Въпреки това, един от най-големите проблеми с това е, че някои хора се пристрастяват към търговията. Точно както алкохолик или комарджия, който е извън контрол, търговията може да стане нещо, без което някои търговци просто не могат да изоставят. В резултат на това, те не разполагат с търпение, за да се търсят добри възможности за търговия, и, вместо това, се потапят в пазара само за да получат дневната си доза. 


Пристрастяването не е просто "състояние на ума" - то води до физически промени в мозъка, които създават трудности, а понякога и невъзможност да се устои на изкушението. Когато хората започнат да се пристрастят, те генерират химикали в мозъка, които са много подобни на синтетичен опиат от наркотиците, като морфин и хероин, както и други естествено срещащи се химикали като ендорфините. Всички те са съединения на пристрастяването, които действат върху определени области на мозъка, за да се създаде неконтролируеми глад. 


Важно е също да се разбере, че има голям генетичен компонент към пристрастяването. Така че, ако други членове на семейството ви имат проблеми с пристрастяване като алкохолизъм или злоупотреба с наркотици, далеч по-вероятно е, че вие също така може да се пристрастите. Просто защото никога не сте страдали от това, което се разглежда като традиционно пристрастяване не означава, че сте имунизирани. Трябва да бъдем бдителни по всяко време и да се запитаме дали това, което правите, когато търгувате, е рационално или то може би показва ранни признаци на сериозен проблем. 


Един от предупредителните знаци е, когато първостепенната ви цел на пазара е да направите пари на всяка цена. Когато направите това, нещото, което всъщност правите, е по същество хазарт. Освен ако не сте в състояние да следвате добре дефиниран план и да се придържате към него, включително приемане както на победи, така и на загуби безстрастно - има един добър шанс, че започвате да вървите по пътя към пристрастяването. Това е още по-вероятно, ако се окажете в състояние на получаване на адреналин от време на време при голяма победа. Това създава положителна подкрепа на вашето поведение и ускорява процеса на пристрастяване. 


Дисциплинирания и успешен търговец очевидно се радва на победите, но това, от което той изпитва най-голямо удоволствие е поддържането на структуриран подход към пазара с добре дефинирани правила, които той следва без значение от това, как може да се чувства. Търговията трябва да бъде поемане на контрол над гордостта и овладяване на емоциите, а не поддаването на тях. Запитайте се как бихте се чувствали, ако не може да търгувате, и ако отговорът е „не знам какво щях да правя", тогава се върнете назад и се запитайте дали имате проблем. Това е точно същото поведение, което алкохолиците изживяват - живота не си струва да се живее, ако те не биха могли да имат едно питие. В случая на търговията, това води до необходимост да се търгува дори когато пазарните условия не са подходящи, което е перфектната рецепта за финансова и лична катастрофа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар