понеделник, 7 юли 2014 г.

Как да нагласим психиката си за търговия

Трейдингът е най-предизвикатлената сред всички дейности. Той означава да плуваш всеки ден в море от гладни за пари акули, чакащи да погълнат нищо неподозиращите си жертви. Винаги има (да, ВИНАГИ) загуби. Новите трейдъри, дори и по-опитните, често не успяват да проумеят това. Загубата се приема навътре, водейки след себе си чувство за провал, спад на съмнението и изостряне на дълбоко заседналите срам и вина. Неопитните трейдъри отъждествяват загубата с това да си лош човек, отрепка или просто глупак.


Улегналите трейдъри обаче разглеждат загубите като част от правенето на бизнес и гледат на всяка нова сделка като на една от серията вероятности. Те слагат входове, изходи и стопове и ги следват безусловно. “Зелените” не знаят как да управляват парите си чрез управление на риска. Не разбират, че като трейдъри е необходимо да поемат пресметнати рискове. Винаги съществува опасност. Тези, които осъзнаят това и го приемат, са тези, които ще успеят.


Как се прави? Първо, определяте трейдъра във вас (вашият Паричен ум), който после дефинира толерансът ви към риск. Вие преценявате колко пари и какъв процент от капитала си ще рискувате при сделка. Това са решения, които вземате, базирани на направения от вас анализ и специфичната структура и функция на мозъка ви. Никога, ама никога не оставяйте на пазара да диктува действията ви.


Нека да повторя: ВИЕ определяте колко да заложите. Не позволявате на пазара да прави това заради вас. С изучаването му осъзнавате колко много неща всъщност са извън контрола ви. Той не познава нито вас, нито вашите правила или нещата, свързани с вас, а и не му пука. Щом осъзнаете това, правите всичко възможно, за да контролирате това, което можете да контролирате… ВАШИЯ СОБСТВЕН РИСК. Това е чудесна възможност да си създадете правила и да се придържате към тях. Ако нарушите правилата си, вие всъщност не спазвате обещание, дадено на вас от вас самия. Лъжете себе си.


Веднъж овладяли способността да контролирате парите и риска си, ще започнете да забелязвате как и психологическият ви капитал, и финансовият търпят все по-малко и по-малко провали. Преставате да се порицавате след загубите и спирате да се придържате, надявате и молите на трейдърските богове, както и да променяте плановете си по средата на пътя. Научавате, че сте много силен, когато става въпрос за това какво можете и не можете, какво ще направите или няма да направите. Никога не можете да надхитрите пазара, но можете да сте брилянтни, като си направите план, на който не изневерявате, с цел печелене на пари регулярно. Ако работи, продължавате. Ако не, отстъпете, пренаредете, преосмислете и изгответе друг план, докато не достигнете до удобен такъв, който да резонира с мозъчната ви структура и да е доходоносен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар